1 year renovation anniversary (video)

We thought it would be fun to do a walk through of the living space 1 year post-renovation so you could compare. So here you go! About a year ago the space looked like this Jan 15, 2018:

(Full breakdown of the plans, befores and video commentary here)

As of Jan 13, 2019, it’s looking a lot more fresh

A few notes:

  • Did any eagle eyes notice that the exterior color of our house changed dramatically? Yeah, on top of everything else we tackled this year, we also painted the entire outside of the house. More photos and details soon!
  • Laundry room sneak peek!
  • Hallway sneak peek!
  • Dining room chandelier sneak peek!
  • This may be more information than you need about the inside of the cabinets. I couldn’t photograph them properly for the original post and may have overcompensated with this video.
  • Lots of living room sneak peeks! Basically you can see the whole space, but I’ll still take some proper after shots soon.
  • Points to me for not sounding like I was going to pass out during this video. Ha!

The slab finally became a table and the dining room is almost done

When we started the process of condensing our lives to move across the country, we did a lot of paring down. We hosted an epic garage sale that helped whittle down Aaron’s massive camera collection. We sold furniture to friends and the new firehouse owners. We donated an entire carload of items. Even after that, we moved lots of things with a “We’ll see if this works in the new house” mentality. One of those things, was the enormous slab that was intended for the firehouse dining room.

This beauty was sourced specifically for the large-roomed, tall ceiling-ed firehouse. Clocking in at around 110″ long and nearly 4′ in one section, we honestly had no idea if it would fit anywhere in (or outside of) our new house. After settling in, we realized the amount of space we’d have in our future outdoor dining room would accommodate a table of this scale. Although leaving such a nice piece of wood outside in the elements (we do get occasional rain), didn’t seem like the best idea, we slated the slab for that space due to lack of options.

Once the renovation was underway and we had a better idea of the space we’d assigned in the front room for the dining area, we took some more measurements. Taking about a foot off the end of the slab would make it a sizable, but not overwhelmingly so, table for inside. Done and done.

We ordered some heaving duty legs from Etsy, bought some heavy duty saw horses, and asked a neighbor for help moving  the slab to our patio.

Time in the sun was not kind to this piece.

But, thanks to sanding (so much sanding), natural Danish oil and several coats of furniture wax, Aaron was able to revive the wood into this showstopper:

It is SOOOO pretty!

I’m particularly obsessed with the swirl.

8 of the 10 vintage chairs we’ve been hoarding longer than the slab now have a permanent home!

We have actually made a ton of progress in this front room… even going so far as to break out some decor items! Here are a few before and after comparisons

The next set isn’t a perfect match up because I’m refusing to show the kitchen in this post. (I’m the worst.) But you do get a sneak peek at the wall of cabinets and hidden pantry.

Let’s start with the basics. This space got

  • White walls
  • Smoothed ceiling and white (duh) paint
  • Overhead lighting thanks to a bunch of LED can lights
  • Contemporary crown molding (which I forgot to photograph)
  • New floors

We’re injecting doses of jewel tones in this home and we opted for an emerald green to accent the corner windows. Then we filled this super sunny spot with bunch of succulents. Basically I am in plant heaven over here.

Against the pantry wall, we added a small banquet area for extra storage and serving space.

We paired glossy white Ikea cabinets with a section of their Barkaboda walnut countertop and some undercabinet lighting for ambiance. This has been the perfect spot to store our wireless router, adult beverage glasses and some backup bar gear.

The shelf was kismet in the form of a Design Within Reach Outlet store just down the highway in Oxnard. The outlet pricing puts the beautiful designer pieces much more within reach (har har!). One our first visit, we easily talked ourselves into this ladder shelf for 300 bones. We knew we’d need something for this space and it fills it perfectly! The walnut ties into the countertop, and I was finally able to pull out some of our favorite decor pieces.

The other side of this space is still a work in progress, but you can see where we’re headed. We’re planning a casual seating area (for pre- or post-dinner drinks and games). The Ikea shelves (longtime bedside tables that we FINALLY retired) are now serving as a “for now” bar area until Aaron builds a custom piece for the space. We also have a cool plan for a unique coffee table for this area.

  This space is SOOO close to being done. It needs a chandelier (in progress, just waiting for the correct hanging hardware to come in) and some art. I love everything about it, but the table is definitely the superstar, as it should be.

The madness of midway (and a video)

The best thing I can say about the demolition phase of this renovation is that it is over. It really is madness to take most of your house down the studs, essentially live in your master suite, wash dishes in your guest bathroom tub, cook on a camp stove, and (for a few weeks) do laundry on your patio. Madness.

In the spirit of documenting and sharing, I thought it was still worth sharing a few shots of the house midway through the renovation.

Walking into the house, the intrusive pantry is gone, as is most of the drywall around the kitchen. You can start to see the front-to-back view we’ll have when this wall gets cut in half.

Here’s a better shot of the kitchen, and it’s pretty empty at this point. We did a little extra demo by pulling down the entire ceiling, rather than removing the soffit and patching where it had been. The lights still work though, which means this space has 100% more light than the future dining room has ever had. So there’s that.

Staring straight into the kitchen (and future laundry room) the space feels simultaneously huge (thanks to everything being gone) and small (we’re putting a whole kitchen here?!?). Don’t forget that the space behind where I’m standing will be a huge wall of cabinets and a hidden pantry.

This view of the living room doesn’t even look that crazy. The drywall is almost out, but we haven’t even removed the slider yet (but we have decided not to keep it, per my earlier post). The carpet (and the hodgepodge of tile below) is on its way out.

This view is a bit crazier, showing the drywall we pulled from the upper part of the wall. That will eventually get recovered, but it did give us easy access to the corner of the attic where previous owners and contractors decided to leave rolls of insulation other non-essential building materials. Clean out commenced pre-drywall replacement. #RenovationIsGlamorous

The problem with these types of photos is the chaos. It’s really hard to take in what we’re planning. So once the walls were in place and the form was taking shape, I did a video tour to give you a better feel for the space.

.?

A few notes

  • Yay walls!
  • I mention the washer and dryer will stack. I failed to mention that we decided to buy a new washer. Our dryer is new enough that the washer pair was available. So we’re not stacking our existing set…. which wouldn’t work….
  • The pantry still feels a little crazy here… buy trust that it all makes sense later.
  • I mentioned the need to address the ceiling to add lights. That’s a great set up for our next post, which will be that PLUS (thanks to the magic of the internet) ALL OF THE DRYWALL!!!

 

SIde note: If you’re still out there reading this – thank you. I know this whole transition from a super cool firehouse to a California ranch has been odd, and then I basically disappeared for months. Renovations were slow thanks to Aaron spending all of last fall in the Midwest. Once things got rolling my job became utterly insane. If I wasn’t working in the evening, I was completely exhausted and it’s hard for me to be verbose and witty whilst tired. The work pace may not let up, but we’ve got SO many things to show you and I’m energized by the progress we’ve made! All that to say (again), thanks for sticking around and checking in to our little corner of the internet.

Half the house renovation plan

When I say that we’re knee deep in this renovation, what I really mean is Aaron is exhausted from laying floors and I don’t recognize these before pictures anymore. The space has already undergone such a huge change and I can’t wait to share it with you! Let’s dive into all the goodies: before photos, an overview of our plans, floorplans and a video.

I’ve owed you a decent floorplan for a while, so here’s a look at the half of the house under renovation. Gray boxes are cabinets/built ins.

Items of note

  • The awkward pantry at the end of the hall
  • The laundry in the kitchen
  • The near lack of wall space in the living room thanks to an abundance of built ins and doors

 

Let’s dive into what the house looks like IRL. Here’s the view from the entry.

Straight ahead is a door to the kitchen and the ill placed pantry that turns the hallway into an awkward L. You won’t be surprised to hear that the pantry has to go.

Turning to the right, the kitchen sits behind the wall where the bar is. We are definitely planning to open this wall up.

Turning more to the right, gives you a full view of the front living room.

This is actually a pretty large space. To give you a sense, the desk is 10′. We absolutely love the corner window bank with the wide sills. We’re planning to turn this space into our dining room. We’ll add lighting (recessed and a slim custom chandelier) and paint (white for the walls, emerald green for the window nook).

Walking into the space and turning right again, you’re facing the front of the house.

This room is actually big enough to hold more than just a dining table. The corner next to the entry will become a casual seating area with a bar (the cart for now, a custom install later).

Now we’ve turned right again (basically we’re anti NASCAR-ing it up in here), facing the entry, coat closet and the back of the pantry.

You can start to see that we’re working with miles of carpet and some not-our-style (though what would be?) linoleum (in the entry and kitchen). All of this is getting pulled in favor of wood flooring throughout the entire house.

Turning right (yet again) you can see how this room flows into the existing dining area and back to the living room.

We haven’t arrived at the kitchen yet, but you may have noticed from the floorplan that it is rather compact and, as I mentioned, it has the laundry area. Changes need to be made!

In order to expand, we needed the space currently dedicated as “dining.”  One other key element when considering where to put things: we didn’t want to trench in order to add plumbing. That meant the washing machine and kitchen sink would need to stay relatively close to their current home.

Establishing that we wanted to absorb this space into the kitchen, yielded another challenge: how to effectively rework the space so it felt open, but not like it was cut in half by a large walkway (which is the current vibe.) I’m telling you all of this from this angle because it’s easiest to envision the pantry that we’re going to make. We’re taking some of the space from to post to the right as pantry and then adding floor to ceiling cabinets in front of it. This will give us a huge amount of storage and shrink the walkway to a more reasonable size in the kitchen.

All of that space behind the table will be PANTRY!!

Dining room aka FUTURE PANTRY

Flipping around, you get a view into the kitchen and a peek at the laundry area. Let’s take a quick look at the compact kitchen, then step back here to talk about our plans.

Yep – that’s a laundry area taking up valuable real estate…

Ok, so now you know what we had. It’s all going.

Literally every single thing in this space, including the soffits. We’ll build a wall between the kitchen and laundry area (remember those appliances have to stay close to where they are – no trenching) to give the washer and dryer a dedicated room. Then we’ll open as much as we can to the left and right to expose the kitchen to the adjoining rooms. We’ll be left with a U-shaped kitchen of lower cabinets, with a range range centered on the far wall and miles of new countertops!

Turing right from the view above, you get a look at part of the living room.

The footprint for this room is rather large, but as the floorplan demonstrates, this space has a lot of awkward built ins, exterior doors (3) and wood paneling.

To get some much needed wall space, we’re moving the existing slider and replacing it with an existing window. We’re also planning to remove all of the paneling and drywall in this space. We just couldn’t get past how nice the walls would look as one continuous surface. The paneling isn’t our style and, unfortunately, the previous owner textured the drywall above it, making it impossible to match. Going back to the studs will allow for an easier rework of the electrical in this room and give us a chance to re-insulate with more modern materials.

Stepping into the space and turning left offers this view

We absolutely loved the vaulted ceilings and we don’t mind the chevron wood slats… though we will surprise no one by saying the ceiling could use a good coat of white paint. The ceiling fan is the only light in this space and in the evening I want to die a little. We compensate by leaving all of the kitchen lights on all the time. All that to say we need to figure out how to get more overhead light and that may (spoiler alert – WILL) affect the final design of the ceiling.

This also gives you a good view of the bar that backs to the kitchen (aka the reason our couch… really any couch… won’t fit in this space.) All of the built ins are getting pulled. In the future, this wall will hold the slider and the entrance to our backyard. Reorienting was important, because eventually this will open to our outdoor dining area.

The view from the opposite side of the space:

This gives you a good look at the awesome MCM fireplace… and the rest of the built ins. The fireplace stays basically as is. We’ll remove the mantel and refinish the hearth to cover up the leaf imprints, which you can see better in the photo below. Once the room is cleared, the couch will face this direction. We’ll add shelves to the left of the fireplace and a screen/projector combo for maximum TV viewing that can be hidden away when not in use.

And to round it all out, here’s the view from the family room, through the dining room to the front room:

Let’s steer back to the floorplan, with a view of where we were:

And where we’re going:

Does your chest feel lighter looking at the open space in the family room once all the built ins are out… or is that just me?

With this layout, I feel like photos and floor plans are only so helpful. So I’ve made a truly awkward iPhone video tour of the space. (You’re welcome?)

 

A few notes:

  • I made this video on Jan 15 (my birthday!) and it’s funny to hear how the plans have evolved since then. I mention that we “think the front room will become the dining area.” Obviously, based on the notes above we’ve settled that.
  • We are not taking out the half wall in the entry. Aaron’s assessment of the post is that it is built “strangely.” We decided that losing that half wall was not worth the effort it would take to make sure the house is still structurally sound… which seems rather important.
  • Not sure why I sound super nervous…
  • We actually decided to leave the deep freeze in the garage for now and just put shelves in the pantry. More on that later when we get into the details of all the individual spaces.
  • Seriously, I sound like I am panting

 

So that’s (mostly) where we started. Obviously we’re adjusting and refining as we go. We’ll start to dive into the details and finishing choices (like the AHmazing floors Aaron is installing this week) in the upcoming posts.