Workshop dust collection

As with any space that is being built from scratch, systems (electrical, HVAC, etc) are always the starting point. The workshop got an extra system: dust collection. It’s a series of PVC pipes that ring the space and connect to a heavy-duty suction machine.

011workshop_after

It’s kind of hard to tell what’s what in the photo above, so here are some handy arrows.

011workshop_after_dust

Dust collection in a workshop is important in terms of cleanliness and health. This space has zero outside venting so it was critical.

Besides the vacuum itself, the system is mostly built from 6″ PVC DWV pipe and fittings (which are remarkably hard to find.) Aaron started by creating a trunk line with one run for each side of the workshop. He used 45 degree angles for better air flow.

001workshop_dust_collection

PVC can be glued, but he opted to use the same brand of pipe to ensure things would sit snugly. The screws give a little extra security and can be removed if the system needs to be cleaned out.

002workshop_dust_collection 003workshop_dust_collection

Here’s the trunk line in place.

004workshop_dust_collection 005workshop_dust_collection

Blast gates section off the air flow. They keep the air running in one direction and to one tool to ensure maximum suction.

006workshop_dust_collection

These parts don’t fit perfectly with the PVC pipe because they’re made for metal piping that costs twice as much as PVC. Obviously, PVC is much more economical for home workshops. The blast gates just need a bit of a hack. Aaron wrapped the fitting of the blast gate with electrical tape to give it a good seal.

007workshop_dust_collection 008workshop_dust_collection

Once the blast gates were in place on the trunk line, he extended PVC around the left side of the room, adding a wye connector at each tool. These connectors offer better air flow than a T connector because of the softer angle.

009workshop_dust_collection

Every tool comes with a different type of hose to attach to a dust collection system. Aaron created custom adapters to reduce the line so that each tool’s hose could connect.

010workshop_dust_collection 011workshop_dust_collection

He continued the install by running PVC across the space and down the right side of the room. This required some funky angles thanks to all the things on the wall in this area.

013workshop_dust_collection 015workshop_dust_collection 016workshop_dust_collection

Here’s the full line installed, just waiting for tool attachments.

017workshop_dust_collection

Here are some of the tool attachments in action.

018workshop_dust_collection 019workshop_dust_collection

Everything gets sucked back to the machine and collects in the bottom bag for easy removal.

020workshop_dust_collection

So far the system works great on most of the tools, except the miter saw, which is an older tool. We’re blaming the tool, not the dust collection and Aaron is working on an adjustment for that.

As with most systems, this one was super necessary… but not super glamorous. What’s on your summer reno list? Anything more exciting?

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

The workshop is DONE!

This post has only been THREE YEARS in the making. But first can we talk about foot injuries and one-man construction crews? That combo really sucks… like drinking wine after brushing your teeth. It doesn’t make anyone happy. So it’s been unintentionally quiet here (and literally quiet at the firehouse) as Aaron’s foot heeled. He’s back in motion again and chomping at the bit to get projects back in flight for the living room/dining room redo.

Just before the foot injury claimed two months of his life, he finished the workshop and put it instantly to use to build a pantry for the new trailer… because he (ok… we…) can’t leave well enough alone. Now it’s clean and ready for its’ debut on the interwebs!

We already told you about dropping more power into the space, framing & painting, adding a window and lighting the place up, but there was more work to be done before this space was finished, including a bit of building and installing the dust collection system. (More on that last bit in the next post.)

First Aaron built a wall in the back of the workshop that he covered in pegboard to provide much needed hanging storage.

001_workshop_after

002workshop_after

Then he built a table for the miter saw.

003workshop_after 004workshop_after 005workshop_after

Finally he created an out-feed table for the table saw.

006workshop_after 007workshop_after 008workshop_after

Ok – are you ready for the grand tour? When you come down the stairs, now you see this:

009workshop_after

The slated plastic door helps keep dust contained in the workshop (and is really fun to walk through).

Once Aaron started laying out the workshop he realized how small it was relative to the amount of tools he wanted to put it in. So instead of going in the workshop, the lockers we’ve been hoarding are just to the left after you come down the stairs. They’re full of materials like painting supplies and extension cords. (If you’re not familiar with the layout we’re after, check out this post and it will make more sense.) Eventually this walkway will get more finishing touches.

010workshop_after

Once you stop into the space it looks like this!!

011workshop_after

The finished miter saw table has storage and a charging station below. Overhead a reel and hose make it easy to connect and use air-powered tools in the workshop without moving the air compressor.

012workshop_after

On the opposite wall, the router table is tucked to the left (and on wheels for easy relocation) and the table saw and out-feed table dominate the room. This was strategically placed under a floor drain that dips low enough for Aaron to smash his head into.

013workshop_after

The out-feed table also has storage below.

014workshop_after

Moving left to right: a workbench, air conditioner, the dust collector, the finished pegboard wall, disc/belt sanderĀ and jointer.

015workshop_after

Here’s the view from the back.

016workshop_after

It’s been a long time coming, but it I think it was worth the wait. This space is amazing! Aaron has already used it for a few projects, and it’s a revelation not to have sawdust in our living space or be required to scoot around pieces of wood that have been painted and are drying. But, really, what I love the most about the workshop is that everything has a home… that isn’t my (future) dining room floor. There are all these little moments that make my organization loving heart so, so happy.

017workshop_after 018workshop_after 019workshop_after 020workshop_after 021workshop_after 022workshop_after

And because I’m sucker for a really good before and after. Here’s a look at 3+ years ago vs today.

023workshop_after 024workshop_after